Els niuets ja s’obren!

Les estratègies per dispersar les espores dels fongs resulten tot sovint estrafolàries. És el cas dels niuets (Cyathus striatus), uns curiosos bolets que no acostumen a ser gaire abundants però que enguany són força nombrosos al Corredor. Si bé comencen essent unes petites boletes tancades, a poc a poc maduren i s’obren fins que la membrana que els recobreix es trenca i dóna lloc a una peculiar estructura en forma de petit niu d’ocell amb ous que n’explica el nom popular.

Però allò realment curiós és que aquests ous, anomenats peridíols i que contenen les espores, estan enganxats mitjançant un filament que els fa sortir disparats cap amunt quan hi impacta una gota d’aigua. L’objectiu de tot plegat és que els peridíols quedin enganxats a les branques i fulles de les plantes properes, per així, des d’una posició elevada, dispersar millor les espores que sortiran quan s’assequin.

Anulem el frase 'Els comentaris esta tancats'-->