Tornen les passejades pel Parc del Montnegre i el Corredor 2022

 

9-Passejant entre vinyes ret- Cristina Chaves

Les vint-i-vuit passejades que s’han programat de març a novembre del 2022 al Parc del Montnegre i el Corredor tenen per objectiu ajudar a conèixer millor el patrimoni natural i cultural del Parc i gaudir del seu entorn. Aquest cicle de sortides es duu a terme, bàsicament en cap de setmana, als municipis de l’àmbit del Parc: Arenys de Munt, Dosrius, Fogars de la Selva, Llinars del Vallès, Mataró, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Celoni, Sant Iscle de Vallalta, Tordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.

Com sempre la proposta ofereix passejades per al públic general, tenen una durada d’entre 3 i 4 hores i estan guiades pels nostres guies, experts coneixedors del territori. Aquest programa permet descobrir indrets singulars com la vall d’Olzinelles, conèixer fauna, flora i tradicions populars, descobrir patrimoni com el castell de Palafolls, fer tallers i activitats com ara la Nit de les ratapinyades o conèixer projectes de recerca que s’estan duent a terme en el Parc com ara el seguiment del liró gris.

El preu per sortida és de 3 euros. Els menors d’entre 6 i 16 anys i els majors de 65 anys, 2 euros; i per als menors de 6 anys és gratuït. Com a requisits cal dur calçat i roba còmodes i aigua. Si el temps no permet fer l’activitat en bones condicions, s’anul·larà la sortida.

Les passejades transcorren per corriols i trams de camí de muntanya que poden oferir certes dificultats als usuaris que tinguin la mobilitat limitada. Les passejades més accessibles estan identificades com a “Passejada suau”. En alguna d’aquestes rutes es pot demanar el servei de Joëlette per a les persones amb mobilitat molt reduïda.

En totes les passejades és indispensable fer inscripció prèvia a l’Escola de Natura del Corredor (tel. 937 955 405). Consulteu-les al calendari de les Passejades guiades de la Xarxa de Parcs Naturals.

 
 

Primavera 2021: Passejades del Parc en marxa!!

Finalment aquesta primavera s’han iniciat amb un gran èxit de convocatòria les vint-i-set passejades del parc programades per l’any 2021.
Les passejades són guiades per educadors ambientals del nostre equip i tenen l’objectiu de donar a conèixer la biodiversitat, els projectes i estudis que es fan al parc i el patrimoni natural i paisatgístic del Montnegre i el Corredor. Per això es recorren indrets i racons sovint poc coneguts.
Aquest mes d’abril els participants han pogut descobert projectes de millora forestal per adaptar els boscos al canvi climàtic (Projecte MixforChange), paisatges agrícoles de gran riquesa i biodiversitat propers al parc o autèntics tresors botànics com la roureda inundable de roure pènol de Can Verdalet a Tordera.
Totes les passejades segueixen el protocol per COVID-19 establert i per això estan limitades a 10 participants, essent obligatòria la inscripció prèvia.

Telèfons inscripcions: 937955405 / 937955228

E-mail inscripcions: enc@pangea.org

Si us voleu descarregar el programa cliqueu aquí!!

 

Casa Capell: activitats del 2n trimestre 2021

A Casa Capell seguim organitzant activitats adaptades als “nous temps” que ens ha tocat viure. És a dir que la majoria són virtuals però n’hem organitzat un parell de presencials que es podran portar a terme sempre i quan la situació sanitària ho permeti. Vídeo-auditories, vídeo-tertúlies, vídeo-xerrades, passejades i alguna acció per la protecció del sòl! Us convidem a participar-hi. Fareu una auditoria sonora, descobrireu els secrets de l’alguer de Mataró, aprendreu quines accions en favor del clima fan els joves mataronins i potser ajudareu a protegir el sòl dels nostres boscos!

Consulteu la programació d’aquest segon trimestre 2021 AQUÍ!

Totes les activitats són amb inscripció prèvia enviant un correu a: enc@pangea.org o trucant al 937955405

 

Editat el VIII volum de les ponències de les trobades d’estudiosos del Montnegre i el Corredor

La Diputació de Barcelona acaba d’editar el VIII volum de les ponències de les trobades d’estudiosos del Montnegre i el Corredor que es van celebrar l’any passat a Vallgorguina. L’objectiu principal de les trobades és donar a conèixer els estudis i recerques duts a terme els darrers quatre anys en diferents àmbits de les ciències socials i naturals d’aquest territori. Al llarg de dos dies es van presentar quaranta-set comunicacions agrupades en diferents blocs temàtics: hidrologia (3), flora i vegetació (11), ecologia (4), fauna (24), història (1) i ús públic (4). Entre els projectes i estudis presentats n’hi havia tant de promocionats des del Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral i Parc de la Serralada de Marina com iniciatives externes. L’esdeveniment va permetre difondre estudis de base com els catàlegs de fauna i flora i diversos projectes de gestió aplicada per a la conservació d’espècies o per al control d’espècies exòtiques, entre d’altres.

Des de l’Escola de Natura del Corredor vam fer una aportació a càrrec de Joan Manel Riera sobre “El foc forestal més gran del segle XX a Dosrius”.

Podeu descarregar-vos-el gratuïtament en PDF a la Llibreria de la Diputació o bé comprar el volum amb un cost de 5 euros.

 

 

2021: Noves activitats a la Casa Capell!

La COVID-19 ens posa dificultats però nosaltres ens hi adaptem. Aquest 2021 us presentem un seguit d’activitats adaptades als “nous temps” que ens ha tocat viure. És a dir, que són virtuals però igualment enriquidores i interessants! Vídeo-tallers, Vídeo-tertúlies i Vídeo-descobertes, entre d’altres activitats. Us convidem a participar-hi. Aprendreu a fer costura, a passejar amb l’oïda pels boscos del Maresme, a cuinar amb els vostres fills i filles, i un munt de coses més.

Consulteu la programació d’aquest 2021 AQUÍ!

Totes les activitats són amb inscripció prèvia enviant un correu a: enc@pangea.org o trucant al 937955405

 

 

2a Nit de les Arnes a Ca l’Arenes

El passat dissabte 4 de juliol a l’Escola de Natura del Corredor vam celebrar la 2a Nit de les Arnes, tal com vam fer l’any passat, però enguany dintre la programació de Passejades del Parc i amb les estrictes mesures a les que ens obliga la COVID19.

L’activitat començà amb una passejada pel bosc defoliat per l’eruga peluda del suro (Lymantria dispar), per comprendre el cicle d’aquesta arna, observar crisàlides, papallones mascle volant, femelles arrapades a troncs i les postes característiques embolcallades amb espuma groga. Tot una oportunitat de veure una fenòmen de la natura no recordat a la muntanya però propi d’aquesta espècie autòctona.

Un cop tornats a la casa, i amb el cel enfosquint-se, en Toni Pou ens ensenyà com fa les captures d’arnes mitjançant la instal·lació de trampes amb llums ultraviolades i de mercuri. Enguany aconseguírem capturar individus de fins a 15 espècies diferents.

 

 

ATENCIÓ! Reemprenem les passejades guiades pel Parc!

20200614_111151

Després de l’aturada obligatòria causada per l’epidèmia de COVID-19, aquest passat diumenge 14 de juny vam reemprendre amb moltes ganes, i amb les mesures sanitàries necessàries, les passejades guiades del Parc del Montnegre i el Corredor.

La Passejada de diumenge va tenir com a objectiu apropar el seguiment científic de papallones (CBMS) a la ciutadania. La Vall d’Olzinelles (Sant Celoni) és un dels més de 100 punts de Catalunya on es du a terme el seguiment europeu de papallones BMS (Butterfly Monitoring Scheme), coordinats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers. La biòloga Marta Miralles, responsable d’aquest punt, va guiar una activitat que va permetre veure unes 400 papallones pertanyents a una vintena d’espècies. Hom les va poder contemplar molt de prop. Entre elles, la papallona de l’arboç, l’argentada comuna, el paó de dia o la marroneta de l’om.

llimoneta

Els participants van conèixer de primera mà unes tècniques manipulatives només permeses als estudiosos que fan el seguiment d’aquests insectes que aporten informació sobre el canvi climàtic.

Les passejades, guiades per experts coneixedors del territori de l’Escola de Natura del Corredor i col·laboradors propers, són de dificultat baixa o mitjana, tenen una durada d’entre 3 i 4 hores i permeten conèixer projectes de gestió i conservació que es porten a terme al parc, descobrir el patrimoni natural i cultural, i conèixer racons inèdits del Montnegre i el Corredor. Són ideals per a tota la família!!

ÉS IMPORTANT TENIR EN COMPTE QUE DEGUT A L’ACTUAL SITUACIÓ ÉS OBLIGATORI INSCRIURE’S-HI, I QUE LES PASSEJADES ESTAN ESTRICTAMENT LIMITADES A 20 PARTICIPANTS.

Telèfons inscripcions: 937955405 / 937955228

E-mail inscripcions: enc@pangea.org

Si us voleu descarregar el programa cliqueu aquí!!

 

DEL VERD AL GRIS La peluda del suro: una eruga que fa canviar el paisatge

P1370791

En un temps rècord una part de les suredes i alzinars del país han pres la imatge de rouredes hivernals. Una eruga –la peluda del suro (Lymantria dispar) – se n‘ha cruspit les fulles. Milions d’eruguetes negroses van néixer fa un mes de les postes que les arnes van pondre al juliol de l’any passat.

20200416_193553

Es van deixar caure, penjant dels fils segregats per elles mateixes. El vent les feu escampar pel bosc de l’entorn i estengué l’àrea afectada l’any anterior. Al maig, els tels d’aquests fils enteranyinaven les suredes i boscos mixtes amb alzines, conferint-los un aspecte tenebrós.  A primers de juny, a grans extensions del Montnegre i el Corredor i altres zones sureres catalanes els suros (Quercus suber) i les alzines (Quercus ilex) ja apareixen defoliades després de tres setmanes de continu plugim de cagallons i trossets de fulles esmicolades que la multitud d’erugues deixen caure des de les capçades. La remor produïda per l’impacte d’aquestes partícules sobre la fullaraca del sòl ha estat subtil i continuada.

P1370767

Esgotat tot el verd d’aquests arbres, preferents per a l’eruga, els hi ha tocat el rebre a les espècies acompanyants: arboç, roure, bruc. Més tard mata, estepes, roldor. Fins i tot llorer. Tasten moltes altres, però sembla que marfull, argelaga negra, lligabosc i esparreguera no els hi agraden.

Un cop esgotada la teca i crescudes les erugues, ara de color bru fosc imperceptiblement puntejat de blau i grana, es converteixen en crisàlides que faran la metamorfosi ver la fase de papallona. Cerquen racons a les clivelles de l’escorça de les roques, a les mateixes branques despullades, a les edificacions; soles o en grups enteranyinats.  I a esperar. En secreta i invisible transformació total.

El sistema, però, ha reaccionat. A l’eclosió de les erugues respongué amb una allau de depredadors. El més notori, l’escarabat lluent (Calosoma sicophanta), que persegueix erugues i ataca crisàlides en febril activitat. Més discretament, xinxes assassines i vespes paràsites també fan la seva feina. Com mallerengues, puputs i altres ocells.

escarbat-lluent

 

Els humans també hi han respost. El Departament d’Agricultura de la Generalitat, pressionat per associacions de propietaris forestals va encarregar la ruixada amb Bacillus thuringensis, un bacteri paràsit dels insectes, en una varietat específica per a lepidòpters, des d’helicòpter i avioneta. Alarmats els científics i ambientalistes pel fet que aquest bacil no distingeix entre diferents espècies d’erugues –les mata totes- , van posar el crit al cel amb un manifest públic. Els propietaris respongueren amb un altre manifest.

El debat ha estat servit en un duel d’argumentacions, totes enraonades i que haurien de concretar-se en una determinació de mal prendre.

Al juliol, les arnes (papallones nocturnes), sorgiran de la crisàlide i faran els vols nupcials. Blanques les femelles. Bruns i més petits els mascles.  Faran la posta en la seva estructura escumosa groguenca i… fins l’any que ve!

P1360240

Tot i que l’arbre rebrota i es refà, l’aturada mínima d’un mes deixa empremta al suro, l’anomenat vena-sec, que en minva qualitat i preu de venda. La sotragada econòmica per a qui en viu és forta. D’altra banda, la sotragada del tractament per a l’ecosistema també ho és. Com ho és la pròpia plaga: desapareix durant dos mesos el menjar i l’aixopluc per a moltes espècies d’invertebrats i vertebrats. Mentre, unes quantes espècies fan l’agost: l’escarabat lluent i altres depredadors i els carnívors que se’ls mengen. Un festival tròfic. Un parèntesi brutal per al paisatge. Un daltabaix econòmic per als propietaris forestals.

P1380029

En tot cas, una oportunitat d’or per a observar en directe un fenomen espectacular de la natura i les respostes biològiques en acció ben visible.

Aquest lepidòpter segueix unes pautes repetitives, en cicles d’explosió poblacional de 2-4 anys combinats amb períodes de  latència de diversos anys. El 2019 inicià un nou cicle explosiu que, enguany, s’ha vist intensificat i escampat.  La magnitud de l’actual episodi ha resultat excepcional per a tots els bosquerols consultats.

Les investigacions potser determinaran la seva relació amb el canvi global.

 

Un cop d’ull als parcs! (Celebrem el Dia Europeu dels Parcs)

El passat 24 de maig es va celebrar el Dia Europeu dels Parcs, i des de l’Escola de Natura del Corredor hi hem participat conjuntament amb les biblioteques del Maresme del projecte “Parcs i biblioteques… naturalment!”. La setmana passada es va fer una crida demanant fotografies de l’entorn natural i cultural més proper, i la veritat és que la participació ha superat les nostres expectatives!

Aquest recull d’imatges proporcionades per les moltíssimes persones participants l’hem plasmat en tres vídeos que difonen la biodiversitat, l’ocupació humana i el paisatge dels parcs de la Serralada de Marina, Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor.

Els vídeos s’han difós a les xarxes socials de les biblioteques i de la Xarxa de Parcs Naturals. Aquí en teniu els enllaços:

 

Manifest per a la conservació dels herbassars

Més d’un centenar de naturalistes, científics i entitats conservacionistes demanen la protecció dels herbassars a Catalunya.

Reclamen que es reconegui el valor ecològic dels herbassars i que se’n faci una gestió adequada.

El col·lectiu Entomologia a Catalunya, en el marc del dia mundial de les abelles, ha difós un manifest on exposen la necessitat de conservar els herbassars. Aquest ha estat signat per més d’un centenar de naturalistes i científics de Catalunya, i compta amb el recolzament de desenes d’entitats conservacionistes i de defensa del territori.

Els herbassars són comunitats compostes per diverses espècies de plantes herbàcies. Són hàbitat per a moltes espècies d’animals, com ara les abelles i les papallones, que proveeixen serveis ecosistèmics tan importants com la pol·linització.

Es poden trobar en marges de cultius, camins i carreteres, o fins i tot en parcs i jardins, i sovint pateixen mesures de gestió destructives, com ara segues agressives i l’aplicació d’herbicides.

L’aturada de l’activitat d’aquests últims mesos ha permès el desenvolupament dels herbassars en moltes d’aquestes zones, i n’ha constatat el valor i potencial ecològic. “En el context de crisi ecològica, crisi econòmica i emergència climàtica, creiem que és una bona oportunitat per repensar el model de gestió”, apunta el manifest.

“Demanem que es reconegui el valor ecològic dels herbassars com a reservoris de biodiversitat i proveïdors de serveis ecosistèmics, i que s’aposti per un règim de segues que en permeti el desenvolupament”.

US ADJUNTEM L’ENLLAÇ PER SI VOLEU SIGNAR LA PETICIÓ!

 

Manifest per a la conservació dels herbassars